madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciasto śmietanowo - cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt z masa cytrynową, śmietaną pepitkami i polewą czekoladową dla złamania koloru jasnego całego ciasta.

Ciasto śmietanowo -  cytrynowe

Składniki:

Ciasto śmietanowo - cytrynowe

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 9 dag cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 6 dag mąki pszennej
  • 4 dag maki ziemniaczanej

Masa cytrynowa

  • 2 budynie cytrynowe
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżeczek soku z cytryny
  • 1 kostka masła

Śmietana

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowo - cytrynowe

Biszkopt

Ciasto śmietanowo -  cytrynowe
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem

Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę, następnie dodajemy żółtka . Na samym końcu mieszamy z mąką.

Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 25 minut.

Wyciągamy po tym czasie z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia

Masa cytrynowa

Ciasto śmietanowo -  cytrynowe
Gotujemy budyń i pozostawiamy do ostygnięcia

Na wodzie i soku z cytryny gotujemy budynie cytrynowe z dodatkiem cukru i pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ucieramy masło na puszysty krem.

Następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce ostudzonej ale nie oziębionej masy cytrynowej.

Tak przygotowana masę układamy na biszkopcie.

Śmietana

Ciasto śmietanowo -  cytrynowe
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru , a na samym końcu mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.

Kremówkę układamy na masie cytrynowej.

Wierzch

Ciasto śmietanowo -  cytrynowe
Na śmietanie kremówce układamy ciastka pepitki

Na śmietanie układamy pepitki i polewamy polewą czekoladową, Wstawiamy do lodówki aby masy stężały.