pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasto na bazie jabłek z posypką migdałową

Ciasto szarlotka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto szarlotka

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto szarlotka
Z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, jajek, żółtek i 10 dag cukru zagnieść kruche ciasto i włożyć na około godzinę do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. 15 dag cukru rozpuścić w garnku, gdy nabierze koloru słomkowego dodać potłuczone orzechy włoskie, wymieszać i dodać jabłka. Podsmażyć, wsypać cynamon i budyń waniliowy, smażyć chwilę i poczekać aż wystygnie. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, na spód wyłożyć 1/3 ciasta, wyłożyć jabłka i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać migdałami.
Ciasto szarlotka
Masa