Sposób przygotowania:
Ciasto Tiramisu.
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka oraz mąkę, a pod sam koniec miksowania wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temp. 180*C. Gdy ciasto już wystygnie przecinamy je na 4 równe prostokąty. Z cukru, kawy i wody przygotowujemy poncz i nasączamy nim kawałki ciasta. Przygotowanie masy: żółtka ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, odstawiamy na kilka minut, aby przestygła. Śmietanę, mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Następnie do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone, ubitą śmietanę oraz przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą połączyły. Prostokąty ciasta przekładamy masą. Wierzch i boki ciasta także smarujemy masą serową. Wierzch dodatkowo oprószamy kakao.