madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Tiramisu.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto na uroczystości rodzinne.

Ciasto Tiramisu.

Składniki:

Ciasto Tiramisu.

 

  • 1 szkl mąki,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 6 jajek,
  • 1/5 kostki margaryny,
  • 8 szt żółtek,
  • 1 szkl cukru pudru,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 2 szkl śmietany 30 %,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1/2 szkl wody,

Sposób przygotowania:

Ciasto Tiramisu.
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka oraz mąkę, a pod sam koniec miksowania wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temp. 180*C. Gdy ciasto już wystygnie przecinamy je na 4 równe prostokąty. Z cukru, kawy i wody przygotowujemy poncz i nasączamy nim kawałki ciasta. Przygotowanie masy: żółtka ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, odstawiamy na kilka minut, aby przestygła. Śmietanę, mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Następnie do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone, ubitą śmietanę oraz przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą połączyły. Prostokąty ciasta przekładamy masą. Wierzch i boki ciasta także smarujemy masą serową. Wierzch dodatkowo oprószamy kakao.