Ciasto toffi 14

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto dla smakoszy toffi

Ciasto toffi 14

Składniki:

Ciasto toffi 14

 

  • 6 opakowań herbatników
  • 1 l mleka
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 500 g kremówki
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi 14
1. Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, cukru waniliowego i budyniu śmietankowego przyrządzić gęsty krem. Masę ostudzić i zmiksować z 200 g masła. śmietanę ubić i połączyć z żelatyną rozpuszczona w 80 ml wody. Masę krówkową zmiksować z reszta masła. 2. W blaszce wyłożyć warstwy: herbatników, masy budyniowej, herbatników, kremu krówkowego, herbatników i bitej śmietany. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.