ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ciasto toffi z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto na zimno o smaku toffi z migdałami, uwielbiam to ciasto

Ciasto toffi z herbatnikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto toffi z herbatnikami

 

  • 6 paczek herbatników zwykłych,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 2 kostki masła,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/2 litra śmietanki kremówki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 litr mleka,
  • puszka mleka skondensowanego gotowego o smaku krówka

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi z herbatnikami
Przygotować masę:Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać obie mąki, budyń i jajko, roztrzepać. Do reszty mleka dodać cukier mleka  i cukier waniliowy, po czym wstawić na gaz, do gotującego się mleka wlać roztrzepane jajko z mąką i ugotować budyń, przestudzony  zmiksować z masłem. Rozpuścić żelatynę w 1/3 szkl. wody, ubić śmietankę- dodając  trochę cukru pudru do smaku i dodać żelatynę.  Mleko skondensowane utrzeć  z masłem. Na suchej patelni odrobinę przyrumienić  płatki migdałowe.Blaszkę wyłożyć herbatnikami , na to masę budyniową, herbatniki, masa toffi, herbatniki, bitą śmietanę. Gotowe ciasto posypać zrumienionymi płatkami i wstawić do lodówki.
Ciasto toffi z herbatnikami
Zrobić masę budyniową
Ciasto toffi z herbatnikami
zmiksować mleko skondensowane
Ciasto toffi z herbatnikami
blaszkę wyłożyć herbatnikami
Ciasto toffi z herbatnikami
Na herbatniki masa budyniowa