Sposób przygotowania:
Ciasto toffi z herbatnikami
Przygotować masę:Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać obie mąki, budyń i jajko, roztrzepać. Do reszty mleka dodać cukier mleka i cukier waniliowy, po czym wstawić na gaz, do gotującego się mleka wlać roztrzepane jajko z mąką i ugotować budyń, przestudzony zmiksować z masłem. Rozpuścić żelatynę w 1/3 szkl. wody, ubić śmietankę- dodając trochę cukru pudru do smaku i dodać żelatynę. Mleko skondensowane utrzeć z masłem. Na suchej patelni odrobinę przyrumienić płatki migdałowe.Blaszkę wyłożyć herbatnikami , na to masę budyniową, herbatniki, masa toffi, herbatniki, bitą śmietanę. Gotowe ciasto posypać zrumienionymi płatkami i wstawić do lodówki.
lukrowanepierniczki