kszymon

kszymon

Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto tofik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo polecam to ciasto.

Ciasto tofik

Składniki:

Ciasto tofik

 

  • ciasto:
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • 13 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody (oczyszczona)

 

 

  • polewa:
  • 1 puszka schłodzonego mleczka skondensowanego (10 dag)

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tofik
1.Schłodzone skondensowane mleczko w puszce należy wstawić do garnka z wodą i gotować około 3 godzin. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto , a następnie podzielić je na dwie równe części. Ciasto przenieść do dwóch identycznych prostokątnych foremek i piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku do 200 stopni celsjusza. 3. Aby zrobić krem śmietankowy należy ubić śmietanę na puszystą masę. Przygotowaną masę trzeba przełożyć na dwa upieczone i ostudzone placki. 4. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleczko. Jeśli chcemy możemy wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej spożyć następnego dnia gdyż wtedy smakuje wyśmienicie.