Sposób przygotowania:
Domowe ciasto tulipanPrzygotowanie ciasta:
Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku a potem po łyżce oleju. Gdy wszystko utarte mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z 6 białek na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem.
Dzielimy ciasto na 4 równe części.
Do 1 części dodajemy kisiel +2 łyżki śmietany -mieszamy. Do 2 części dodajemy kakao+2 łyżki śmietany-mieszamy. Do 3 części dodajemy suchy mak-mieszamy. Do 4 części dodajemy kokosowe wiórki-mieszamy.
Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszki na przemian kupkami za pomocą łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.
Przygotowanie masy serowej:
Zmielony ser, cukier, masło i żółtka dokładnie miksujemy. Następnie przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Ciągle mieszając smażymy ser do zagotowania.
Z 4 białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do gotującego się sera. Smażymy z wymieszaną pianą z białek parę minut, aż ponownie ser się zagotuje.
W 1/2 szkl. mleka rozprowadzamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na gotujący się ser. Ciągle mieszając smażymy ser, aż zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy z rodzynkami i owocami kandyzowanymi. Ściągamy z ognia.
Etap końcowy:
Przekrojone ciasto przekładamy ciepłą masą serową. Wierzch polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy kolorowymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.