magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Ciasto ucierane z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny, jest przy nim troszkę roboty, ale warto.

Ciasto ucierane z makiem

Składniki:

Ciasto ucierane z makiem

 

  • 15 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 15 dag mąki
  • 10 dag maku
  • 15 dag cukru
  • 5 dag orzechów lub migdałów
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka tartej bułki
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z makiem
Margarynę z cukrem rozetrzeć na masę a następnie dodawać do niej po jednym jaju i części mąki. Ucierać. Dodać do ciasta mleko i proszek do pieczenia oraz przesiany mak, posiekane orzechy lub migdały, bardzo dobrze pokrojoną skórkę pomarańczową. Wyłożyć ciasto do wąskiej, długiej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką i wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny.