edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto łatwe do wykonania i szybkie do zjedzenia. Piekłam je już dwukrotnie, raz z margaryną, a raz a masłem, i zdecydowanie polecam do niego masło.

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą

 

  • CIASTO:
  • 10 dag miękkiego masła
  • 6 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • około 1/4 szklanki mleka
  • 16 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 30 dag śliwek węgierek
  • BEZA:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru kryształu
  • 7 dag wiórków kokosowych
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą
Tortownicę o średnicy 21-24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja natłuściłam tylko boki, spód wyłożyłam papierem do pieczenia). Śliwki umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół i usunąć pestki. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać po jednym żółtku. Na mniejszych obrotach dodać obie przesiane z proszkiem mąki i mleko. Ciasto powinno być dość gęste. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem do góry, lekko wpychając je w masę. Piec 20 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodawać cukier miksując, aż całkiem się rozpuści, a piana stanie bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Na gorące, wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć bezę i ponownie wstawić foremkę do piekarnika. Piec jeszcze 20-30 minut, w zależności od średnicy tortownicy, do zrumienienia wierzchu.
Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem do góry, lekko wpychając je w masę.
Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą
Piec 20 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą
Na gorące, wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć bezę i ponownie wstawić foremkę do piekarnika.
Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą
Upieczone ciasto najlepiej wystudzić w foremce.