Sposób przygotowania:
Finezyjne ciasto z orzechami
Przygotować niezbędne składniki na ciasto, następnie mleko wlać do rondelka szerokiego, wyspać do niego cukier i dodać miód. Zagotować składniki co jakiś czas mieszając aby się dobrze rozpuściły i żeby się nie przypaliły. Zdjąć z palnika i ostudzić składniki, następnie dodać mąkę wcześniej przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, dodać sodę oczyszczoną i wbić sparzone wcześniej jajka. Wymieszać składniki i wyrobić z nich ciasto o delikatnej i jednolitej konsystencji. Podzielić ciasto na trzy równe części. Pierwszą z nich ułożyć na blasze równomiernie- blaszka powinna być natłuszczona i oprószona bułką tartą. Ponakłówać ciasto widelcem, dwie części zawinąć w folię i włożyć do lodówki, piec po kolei wszystkie dwie części ciasta w temp. około 190 stopni C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. W dalszej kolejności należy cukier z miodem i masłem roztopić w rondelku wciąż mieszając, wsypać orzechy. Uzyskaną masę orzechową wyłożyć na trzecią część ciasta i piec również 20 minut w temp. 190 stopni C.W dalszej kolejności należy mleko wlać do rondelka i na mleku ugotować budyń z cukrem, zdjąć z palnika i ostudzić, dodać hol margarynę i zmiksować całość, dodać spirytus. Przygotować gotową masę krówkową oraz dżem z ulubionych owoców. Wyjąć ciasta po upieczeniu i je ostudzić. Następnie przekładać ciasto, według schematu: pierwszy blat ciasta posmarować masą krówkową, położyć na to ciasto, następnie wyłożyć dżem, masę budyniową i na wierzch wyłożyć ciasto z masą orzechowa. Schłodzić ciasto przed podaniem i porcjować krojąc w kostkę.