DEMI

DEMI

Kucharz
[Przepisów: 5]

Ciasto ulki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki tam przekładaniec a smakuje rewelacyjnie

Ciasto ulki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ulki

 

 

  • krem:
  • 5 szklanek mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 masło
  • cukier waniliowy

 

  • dodatkowo:
  • wiśnie w żelu
  • polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto ulki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i żółtkami. dodawać po trochu resztę składników. Piec na dużej blaszce w temperaturze ok 180 stopni. Nie podam jak długo bo sama na to nie patrze, obserwuje jak rośnie i nabiera koloru. Jak widzę że już odchodzi od brzegu to wyjmuję i jest ok. po wystudzeniu dzielę na 3 części. krem: 4 szklanki mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym. jak już jest mocno zagrzane dodaje masło. Resztę mleka mieszam z budyniem i mąką przesianą przez sitko. Dodaje żółtka. całość mieszam i dodaję do gotującego się mleka. mieszam aż zgęstnieje i odstawiam. czekam aż trochę wystygnie. przekładam na przemian: biszkopt + wiśnia w żelu + krem +biszkopt + wiśnia w żelu +krem + biszkopt +polewa polecam
Ciasto ulki
przygotowane składniki na biszkopt, białka już ubite
Ciasto ulki
10 jaj to dość sporo. lepiej wziąć większe naczynie
Ciasto ulki
tak wygląda gotowa masa. nie ma grudek tylko pęcherze ;)
Ciasto ulki
ja robię swoją polewę ale można oczywiście polać kupną