madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne biało (śmietanowa masa) czarne ( kakaowe ciasto) po przekrojeniu tworzące wzór kratki ciasto posypane białą czekoladą.

Ciasto w kratkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto w kratkę

 

Sposób przygotowania:

Ciasto w kratkę
Ciasto Margarynę topimy i odstawiamy aby przestygła. Jaja miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz margarynę. Wlewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Masa śmietanę wlewamy do miski i mieszamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy Dodajemy do śmietany. Ciasto kroimy wzdłuż na paski i co drugi wyciągamy. W wolne przestrzenie wlewamy masę śmietanową. Na masie układamy wyciągnięte paski i wlewamy resztę masy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężało.
Ciasto w kratkę
Jajka miksujemy z cukrem na puszysty krem
Ciasto w kratkę
Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na paski
Ciasto w kratkę
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i żelatyną
Ciasto w kratkę
Masą wypełniamy powstałe luki po ułożeniu pasków