Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szarlotka w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta szarlotka w krateczkę.

Szarlotka w kratkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka w kratkę

 

  • ciasto:
  • żółtko
  • 100g margaryny
  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek mleka

 

  • 1,5kg jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ok. 2-3 łyżeczki cukru (w zależności od tego czy jabłka są kwaśne)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka w kratkę
Składniki ciasta zagnieść, zafoliować i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka rzuć do garnka, dodać cukier, smażyć parę minut mieszając co jakiś czas, dodać cynamon, dusić aż jabłka będą prawie miękkie i płyn nieco odparuje. Ciasto podzielić, 2/3 wylepić wysmarowaną tortownicę o śr. 24 cm, podpiec 10 minut w piekarniku w 180st. C. Następnie wyłożyć jabłka. Z reszty ciasta rozwałkować placek i powycinać paski, ułożyć kratkę na powierzchni ciasta. Cienki pasek ciasta ułożyć dookoła wewnątrz tortownicy tworząc ramkę. Piec ok. 40 min. w 180st. C.
Szarlotka w kratkę
Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki.
Szarlotka w kratkę
Jabłka obrać i przesmażyć kilkanaście minut.
Szarlotka w kratkę
Jabłka wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
Szarlotka w kratkę
Z ciasta wykroić paski i ozdobić wierzch szarlotki.