iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto w trzech kolorach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto jest banalnie proste i jednocześnie bardzo ładne i jak stwierdziła moja znajoma wyglądające bogato.

Ciasto w trzech kolorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto w trzech kolorach

 

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • różowy i żółty barwnik spożywczy
  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 3 różowe galaretki
  • 1 z małym czubkiem łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto w trzech kolorach
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze ubijać, aż piana będzie sztywna i biała. Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie dodać przesiana mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem ciasto podzielić na trzy części do jednej dodać kakao, a pozostałe wymieszać z barwnikami. Ciasto lać po czubatej łyżce porcjami jak zebrę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (33 cm na 23 cm), piec w temp 180st około 35min.Masa śmietankowa: 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i zostawić do zastygnięcia, następnie pokroić w różne kostki. 1 galaretkę rozpuścić razem z żelatyną w 1 szklance gorącej i przestudzić, zimna galaretkę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać na koniec dodać galaretkowe kostki. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejąca masę śmietankową, przykryć drugim plackiem i odstawić do zastygnięcia, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto w trzech kolorach
Ciasto lać warstwami jak klasyczną zebrę
Ciasto w trzech kolorach
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto równo przekroić
Ciasto w trzech kolorach
Do ubitej śmietany kremówki dodać galaretkę
Ciasto w trzech kolorach
Masę wyłożyc na dół ciasta i przykryć

Tagi:

jajko jajka