Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Ciasto W-Z

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Znane i lubian eciasto troszkę inaczej

Ciasto W-Z

Składniki:

Ciasto W-Z

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • Masa:
  • o,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • Dodatkowo: kokos

 

Sposób przygotowania:

Ciasto W-Z
Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlac 1/2 szklanki (na polewę). Do zimnej masy wsypac makę z proszkiem. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubita na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszać. Piec 1 godzinę. Przekroic na pół. żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Spodnie ciasto posmarować śmietana i przyłożyć 2 ciastem. Polac polewa i posypac kokosem.