Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto Wenus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ciasto do kawy.

Ciasto Wenus

Składniki:

Ciasto Wenus

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki maki zwykłej
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 szt śnieżka
  • 25-30 ser biały
  • 2 szt galaretka cytrynowa
  • 1/2 l śmietany 30% łaciata
  • 1 szt dżem brzoskwiniowy
  • Posypka:
  • 10 dag kokos
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Wenus
Upiec biszkopt z podanych składników i przekroić na pół. Ser biały zemleć w maszynce, ugotować wodę 3/4l i rozpuścić w niej galaretkę. Ubić śmietanę łaciatą i śnieżkę - połączyć razem dodać tężejącą galaretkę. Włożyć biszkopt (połowę) do blaszki i wylać całą mas ę (można obstawić papierem). Przykryć drugą częścią biszkopta i wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać masło dodać cukier i kokos, zrumienić. Ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać zrumienionym kokosem.