Sposób przygotowania:
Ciasto wiórek
Biszkopt: Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy żółtka i 3/4 szklanki cukru i dalej ubijamy na puszysta masę. Do ubitych jajek wsypujemy 3/4 szklanki mąki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy ciasto i wylewamy je na natłuszczoną blachę. Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. W 250 ml mleka rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej i 2,5 łyżki budyniu. Resztę pozostałego mleka zagotowujemy z połową szklanką cukru. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione mleko z mąką i budyniem, zagotowujemy i studzimy. Margarynę miksujemy dodając porcjami przygotowany wcześniej i przestudzony budyń. Krem dzielimy na dwie części i pierwszą rozsmarowujemy na biszkopcie. Agrestowe galaretki rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy do stężenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy je do tężejącej galaretki. Mieszamy. Taką tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Gdy galaretka mocno stężeje wykładamy na nią kolejną porcję kremu. Margarynę roztapiamy i wsypujemy wiórki i podsmażamy je mieszając, aż zbrązowieją. Studzimy i posypujemy nimi ciasto.