Sposób przygotowania:
Ciasto wiosennePrzygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka, wodę,olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kisiel,młody jęczmień a na końcu otartą skórkę z cytryny. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy na pół. Następnie nasączamy ponczem.
Przygotowanie wkładki serowej:
Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka oraz ser.
Ciągle ucierając dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową. Przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok .170 stopni i piec ok.30 min.
Upieczony sernik studzimy w blaszce.
Przygotowanie masy:
W rondelku gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie proszek budyniowy, żółtka i cukier. Wlewamy na gotującej się mleko. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Ugotowany pozostawiamy do przestudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Przygotowanie musu:
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy. Miksujemy bardzo dokładnie. Łączymy tężejącą galaretkę ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Wszystkiego jeszcze raz dokładnie miksujemy.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy kolejno:
nasączony biszkopt,1/2 masy,wkładka serowa,1/2 masy,tężejący mus brzoskwiniowy, nasączony biszkopt. Wierzch polewamy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy cukrowymi posypkami. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.
SylaUla
Agnieszka Rec
Dziękuję za te miłe słowa a zapewniam smakuje równie pysznie :) Pozdrawiam serdecznie :)