Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto wiosenne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto ma w sobie kolory wiosny za sprawą młodego jęczmienia dodanego do biszkoptu oraz musu brzoskwiniowego . Ciasto to rozpływa się w ustach!

Ciasto wiosenne

Składniki:

Ciasto wiosenne

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl.oleju
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru
  • 3-4 łyżeczki młodego jęczmienia
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na wkładkę serową:

na masę:

  • 1/2 l mleka
  • 2 budyniowe waniliowe bez cukru
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

na mus:

dodatkowo:

  • poncz z dodatkiem likieru jajecznego
  • lukier zielony
  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto wiosenne

Przygotowanie biszkoptu:

Ciasto wiosenne
Przygotowane ciasto na biszkopt wlewamy do prostokątnej blaszki

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka, wodę,olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kisiel,młody jęczmień a na końcu otartą skórkę z cytryny. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy na pół. Następnie nasączamy ponczem.

Przygotowanie wkładki serowej:

Ciasto wiosenne
Przygotowaną masę serową wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka oraz ser.
Ciągle ucierając dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową. Przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok .170 stopni i piec ok.30 min.
Upieczony sernik studzimy w blaszce.

Przygotowanie masy:

W rondelku gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie proszek budyniowy, żółtka i cukier. Wlewamy na gotującej się mleko. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Ugotowany pozostawiamy do przestudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Przygotowanie musu:

Ciasto wiosenne
Brzoskwinie z puszki odsączamy dokładnie z zalewy

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy. Miksujemy bardzo dokładnie. Łączymy tężejącą galaretkę ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Wszystkiego jeszcze raz dokładnie miksujemy.

Składanie ciasta:

Na spód dajemy kolejno:
nasączony biszkopt,1/2 masy,wkładka serowa,1/2 masy,tężejący mus brzoskwiniowy, nasączony biszkopt. Wierzch polewamy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy cukrowymi posypkami. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.