Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto wiśniowe z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto słodkie przez bezę, a zarazem orzexwiające przez wisnie

Ciasto wiśniowe z bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto wiśniowe z bezą

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe z bezą
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec cały czas miksując wsypywać cukier, a następnie żółtka. Wsypać mąkę i proszek uprzednio przesitowane. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Masa: Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Wiśnie: Wiśnie umyć i wydrylować. Rozgotować je, a pod koniec wsypać żelfix. Wymieszać. Beza: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i zmiksować, a następnie sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować i rozłożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć na 120 stopni. Suszyć tak przez ok. 2-3 godziny.
Ciasto wiśniowe z bezą
Wiśnie muszą być wydrylowane przed gotowaniem