aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto wykwintne wg aga-25

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto jest przepyszne, wszystkim zawsze smakuje, polecam!

Ciasto wykwintne wg aga-25

Składniki:

Ciasto wykwintne wg aga-25

 

  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • Krem:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 polewa czekoladowa
  • Poncz do nasączenia biszkoptów:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wykwintne wg aga-25
Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy na nią naprzemiennie ciasto jasne to ciemne. Lekko od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Chłodny przekrawamy na pół. Krem: Budyń gotujemy na mleku z cukrami. Studzimy, ucieramy z margaryną. Poncz: Kawę zaparzamy w 0,5 szkl wody, słodzimy, studzimy i ponczujemy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Przełożenie: Ciasto- połowa kremu- biszkopty- mocno tężejąca galaretka-reszta kremu- ciasto- polewa