Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto WZ 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, bardzo lubię je robić. :)

Ciasto WZ 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto WZ 2

 

  • CIASTO I:
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl mąki krupczatki
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl mleka
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • CIASTO II:
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki wody
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 i 1/2 margaryny
  • 7łyżek cukru pudru
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • śmietanka fix
  • 50 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto WZ 2
CIASTO I Jajko, cukier, margarynę utrzeć do białości na pulchną masę. Następnie dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać. Następnie mlekiem regulować gęstość ciasta. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec w temp 180 stopni przez 40 minut. CIASTO II: Do rondla wlać 4 łyżki wody, rozpuścić kostkę margaryny, dodać kakao. Gotować 5 minut. Przelać masę do makutry. Ostudzić. Wbić żółtka, dalej ucierać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać razem. Wylać na blaszkę. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut. KREM: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić blenderem,przelać do masy małymi porcjami ciągle mieszając. Na końcu wlać spirytus i wymieszać.
Ciasto WZ 2
Z podanych składników utrzeć ciasto na pulchną masę.
Ciasto WZ 2
Do gotowej masy dołożyć łyśkę kakao i delikatnie ucierać.
Ciasto WZ 2
Masę nalezy dokładnie utrzeć
Ciasto WZ 2
aby ie pozostały grudki.