madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z bezami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto dla lubiących bezy.

Ciasto z bezami

Składniki:

Ciasto z bezami

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 dag czekolady,
  • Masa:
  • 2 szkl mleka,
  • 2 op budyniu śmietankowego,
  • 3 żółtka jaja,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 1 kostka masła 250 g,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 25 dag cukierków krówki,
  • 20 dag bezy

Sposób przygotowania:

Ciasto z bezami
Przygotowanie ciasta: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, chwile miksujemy. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut. Przygotowujemy masę: żółtka miksujemy z cukrem, następnie masę jajeczną łączymy ze szklanką mleka oraz budyniami. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy masę budyniową na gotujące się mleko. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy i dodajemy porcjami ostudzony budyń, cały czas miksujemy. Masę budyniową rozprowadzamy na biszkopcie i na masie układamy bezy. W małym garnku rozpuszczamy cukierki krówki wraz z margaryną cały czas mieszając. Polewę krówkową lekko studzimy i polewamy nią bezy.