madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto nasączone procentami :)

Ciasto  z bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z bezami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z bezami
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę , dodając pod koniec ubijania cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka oraz proszek, kakao wymieszane z obiema mąkami. Ciasto wlewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając na koniec ajerkoniak oraz żelatynę rozpuszczoną w troszkę wody. Masę dzielimy na połowę, jedną część rozsmarowujemy na biszkopcie, na niej układamy bezy i przykrywamy drugą połową masy. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Ciasto  z bezami
Z podanych składników pieczemy ciemne ciasto biszkoptowe
Ciasto  z bezami
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę
Ciasto  z bezami
Na połowie masy śmietanowej układamy małe bezy
Ciasto  z bezami
Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą