Sposób przygotowania:
Ciasto z cukinią i malinami-bez miksera
Nastawiamy piecyk na 180 stopni (termoobieg). W jednym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę,proszek, sól,cukier, W drugim naczyniu łączymy: jogurt, olej, rozkłócone jajka, wanilię, skórkę z cytryny. Część cukinii obieramy ze skórki. Jeśli ma duże pestki - wydrążamy je. Kroimy na małe kawałeczki, dodajemy soku z cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki cynamonu. Jeśli puści dużo soku to lekko odsączamy. Resztę cukini użyjemy na wierzch ciasta- kroimy ją w cienkie płaty (grubości 2 mm) razem ze skórką, obtaczamy w stopionym maśle. Dodajemy 1 łykę cukru i połowę łyżeczki cynamonu i razem mieszamy aby cukinia przeszła smakiem cukru i cynamonu. Masę jogurtowo-jajeczną wlewamy do sypkich składników i mieszamy delikatnie łyżką. Pod koniec dorzucamy kosteczki cukinii i część z garści malin ( użyłam zamrożonych aby nie rozmiękły bardzo w cieście). Masę wykładamy na wysmarowaną blachę, na wierzch układamy cząstki cukinii ze skórką i resztę malin. Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka aż ciasto się zrumieni. Studzimy w formie, potem wyjmujemy z formy.