renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Ciasto z czereśniami i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, lekko słodkie ciasto na specjalne okazje ze smakowitymi dojrzałymi owocami i galaretką i masą serową.

Ciasto z czereśniami i wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z czereśniami i wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 150 gram masła
  • 180 gram mąki
  • 50 gram cukru pudru
  • 1 jajo
  • Krem serowy:
  • 600 gram twarogu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • Galaretka:
  • 400 gram czereśni
  • 200 gram wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wina czerwonego półsłodkiego

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami i wiśniami
Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i ucieramy mikserem. Następnie ciasto przekładamy do brytfanki lub innego naczynia w którym będzie pieczone. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę, następnie pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi i piecze przygotowujemy masę serową i galaretkę. Masa serowa - ser mielimy 3 razy i ucieramy z cukrem, a na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w mleku i masę przekładamy na upieczone zimne ciasto. Czereśnie i wiśnie myjemy i drylujemy, zasypujemy cukrem i po ok. 15 minutach zagotowujemy, dodajemy wino i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Tężejącą się galaretkę wykładamy na masę serowa i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Ciasto z czereśniami i wiśniami
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i ucieramy.
Ciasto z czereśniami i wiśniami
Ciasto przekładamy do formy, chłodzimy i pieczemy.
Ciasto z czereśniami i wiśniami
Przygotowaną masę serową przekładamy na upieczone ciasto.
Ciasto z czereśniami i wiśniami
Z czereśni, wiśni, cukru, wina i żelatyny przygotowujemy galaretkę.

Tagi:

ciasto