Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z delicjami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delicje można zastąpić biszkoptami.

Ciasto z delicjami.

Składniki:

Ciasto z delicjami.

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • masło 25 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • mleko 1/2 l
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • mąka krupczatka 2 łyżki
  • żółtka z jajek 2 szt
  • delicje szampankie 2 paczki
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczk
  • rum 4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

Ciasto z delicjami.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Gdy ubite dodawać stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczeni i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10- 15 minut. Z mleka, proszku budyniowego, żółtek, mąki, ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, aromat i sok z cytryny, ucierać na puszysty krem. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem budyniowy. Na kremie ułożyć delicje szampańskie skropione rumem.

Tagi:

jajko jajka