nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

CIasto z dżemem, kremem i białą czekoladą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto na weekend, bardzo smakuje mojej rodzinie

CIasto z dżemem, kremem i białą czekoladą.

Składniki:

CIasto z dżemem, kremem i białą czekoladą.

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 4,5 łyżki cukru
  • 4,5 łyżki krupczatki
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 4,5 łyżki cukru
  • 4,5 łyżki krupczatki
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

  • + 2 słoiczki dżemu truskawkowego
  • + 3 op. herbatników po 50 g
  • + 375 ml kremówki + 1 op. śmietan-fixu+ 4 łyżki cukru
  • + op. kremu czekoladowego + 300 ml mleka
  • + 3/4 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

CIasto z dżemem, kremem i białą czekoladą.
1. Przygotowujemy biszkopty: oddzielamy żółtka, z białek ubijamy pianę. Żółtka miksujemy z cukrem, następnie delikatnie łyżką łączymy je z pianą.(ciemny biszkopt-do żółtek dodajemy kakao). Kolejno wsypujemy po łyżce mąki i mieszamy. Wylewamy masę do natłuszczonej blaszki i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. 2. Ciemny biszkopt będzie spodem. Przygotowujemy kremówkę - ubijamy ją ze śmietan-fixem i cukrem, rozsmarowujemy na biszkopcie (można wcześniej nasączyć). Układamy herbatniki jeden koło drugiego. 3. Na nich rozsmarowujemy grubą warstwę dżemu, a następnie przykrywamy jasnym biszkoptem (można nasączyć). 4. Przygotowujemy czekoladowy krem ubijając go na zimnym mleku, rozsmarowujemy na wierzchu. 5. Czekoladę ścieramy i obsypujemy górę ciasta. Schładzamy przez noc.