Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszkami
Piekarnik nastawić na 180 stopni, formę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z masłem i cukrem na krem dodać szczyptę soli, mąkę z proszkiem, migdały i mleko. Dokładnie wymieszać na koniec połączyć delikatnie z białkami. Piec 30 - 35 minut. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Dżem roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch ciasta. Połówki guszek pokroić w paski i poukładać zwarto na cieście. Serek wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, śmietanę ubić. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą serową następnie dodać bitą śmietanę. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady. Ciasto to świetnie nadaje się na urodzinowe. Jeżeli spodziewamy się dużo gości proponuję podwoić składniki wtedy wystarczy na dużą blachę piekarnikową.
Sarenka
luna
MIUCCIA
moli