Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszkami i budyniem
W garnku zagotować 3/4 l mleka. W 1/4 l rozmieszać budynie z czterema łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany budyń i energicznie mieszając gotować przez chwilę aż będzie gęsty. Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Potem dodać po 1/2 szk obu mąk i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodać drugą porcję mąk i proszku do pieczenia. Blachę do ciasta o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć 2/3 ciasta i rozprowadzić go po blaszce. Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Posypać je dwoma łyżkami mąki, wymieszać i wyłożyć owoce na ciasto. Na gruszki wyłożyć ciepły budyń i wyłożyć resztę ciasta, po czym rozprowadzić je po budyniu. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Kroić gdy będzie całkiem zimne.
gusia1000