Sposób przygotowania:
Ciasto z herbatnikami wg madi
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki ciasta za pomocą łyżki. Następnie ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie brzoskwinie osączamy z zalewy ( zalewę zostawiamy), kroimy na mniejsze kawałki i układamy na upieczonym biszkopcie. W 1/2 szklance soku pomarańczowego rozpuszczamy budynie. Resztę soku pomarańczowego łączymy z zalewą z brzoskwiń i zagotowujemy. Na gotujący się sok wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie gorący budyń wylewamy na brzoskwinie ułożone na cieście. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Następnie ubitą śmietanę wykładamy na przestudzony budyń. Następnie na masę śmietanową wykładamy herbatniki na przemian, raz ciemny, raz jasny.