Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami 4.
Wymieszać w misce suche składniki - mąkę, kaszę, sól, proszek i ponad połowę cukru. W drugiej misce połączyć dobrze kwaśną śmietanę z wodą, dodać 2 jajka, olej i wanilię i wymieszać razem. Jabłka przekroić na ćwiartki, wydrążyć i obrać, pokroić cienko. Połączyć razem składniki w obu miskach, dodać pokrojone jabłka i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą kwadratowej formy 22 cm X 22 cm i piec 180C ok. 45 minut. W międzyczasie rozpuścić masło i wymieszać razem z jajkiem, resztą cukru i gałką muszkatołową. Po 45 minutach wylać jajko z masłem na wierzch ciasta i piec 15 minut. Ciasto można upiec w keksówce, będzie nieco wyższe.