bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto z jabłkami i masa serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto na każdą okazję, idealne połączenie jabłek i masy serowej daje pyszny i doskonały efekt końcowy.

Ciasto z jabłkami i masa serową

Składniki:

Ciasto z jabłkami i masa serową

Ciasto kruche:

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • około pół szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

Masa serowa:

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i masa serową

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

Przekładamy: jeden placek smarujemy jabłkami, przekładamy drugim plackiem, smarujemy masa serową i przekładamy trzecim plackiem.