Sposób przygotowania:
Sernik Eli z jabłkami
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.Resztą ciasta wylepić dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.Dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać.Do masy serowej dodać budynie i wymieszać.Masę serową wyłożyć na ciasto. Jabłka umyć,obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze plasterki.Na patelni roztopić masło,dodac jabłka,cukier i smażyć 10 minut.Do jabłek dodać cynamon i wymieszać.Ostudzone jabłka wyłożyć na ser. Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.Ubite białka wyłożyć na jabłka.Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalki.Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!