zussska

zussska

Kucharz
[Przepisów: 4]

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto łatwe i szybkie do przygotowania, w sam raz na chłodne zimowe wieczory dla całej rodziny

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Składniki:

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z odrobiną soku z cytryny, by nie ciemniały).
3. Orzechy z grubsza pokroić.
4. Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera.
5. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
6. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia.
7. Na koniec dodać margarynę i zmiksować.
8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
9. Ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie).
10. Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
11. Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
12. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)