Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z jabłkami i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kisiel żurawinowy można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.

Ciasto z jabłkami i polewą

Składniki:

Ciasto z jabłkami i polewą

 

  • 1,5 szkl mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szkl słodkiej śmietany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kisielu żurawinowego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i polewą
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę i posypać bułką tartą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skopić sokiem z cytryny, ułożyć na ciasto, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Śmietankę wymieszać z kisielem, 3 żółtkami, pozostałym cukrem pudrem a na końcu ze sztywno ubitą pianą z białek. Polewą zalać jabłka z orzechami, wyrównać. Piec w temp 180 stopni około 1 godz.