Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i polewą
Przygotować biszkopt:Ubić białka na sztywna pianę, dodać cukier, następnie miksując dodawać po jednym żółtku, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto wylać na blaszkę i piec około 30 min. w temp.160 C. Pozostawić aby ostygło. Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać wodę oraz cukry i ugotować syrop, po czym dodać jabłka i nadal smażyć. Do masy dodać kaszę i masło, mieszać doprowadzając do rozgotowania kaszy. Przygotować masę 2: Utartą margarynę połączyć z cukrem pudrem i waniliowym po czym dodawać stopniowo po łyżce śmietany, na końcu dodać sok z cytryny. Rozpuścić galaretkę w połowie szklanki wrzątku i wlać do masy, dokładnie wymieszać.wymieszać. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto. po wystudzeniu jabłek nałożyć masę 2. Polewa: Połączyć składniki, wstawić na mały gaz i zagotować. Pozostawić na chwilę aż zacznie gęstnieć, po czym polać ciasto. Wsadzić ciasto do lodówki.