Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Ciasto z jabłkiem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowite ciastko z jabłkiem i podwójną kruszonką

Ciasto z jabłkiem i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z jabłkiem i kruszonką

 

  • ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 6 łyżek mleka
  • kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 1 i 1/2 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkiem i kruszonką
Margarynę utrzeć z cukrami ,jajkami na gładką masę.Na koniec ciasto wymieszać z mlekiem i przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia .Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i wyrobić palcami na kruszonkę .2/3 części kruszonki wyłożyć na dno średniej wielkości blaszki (24cm na 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Kruszonkę palcami docisnąć do dna ,potem na całość wyłożyć i wyrównać ciasto.Na cieście ułożyć jedno przy drugim kawałki obranych jabłek .Na jabłka posypać pozostałą kruszonką. Piec w 160 stopniach przez 40-50 minut.
Ciasto z jabłkiem i kruszonką
Z podanych składników wyrobić kruszonkę i 2/3 wyłożyć na dno blaszki i docisnąć palcami
Ciasto z jabłkiem i kruszonką
Na kruszonkę wyłożyć ciasto ,a na ciasto kawałki obranych jabłek
Ciasto z jabłkiem i kruszonką
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez 40-50 minut