mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto z kawowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto o kawowym smaku.

Ciasto z kawowym kremem

Składniki:

Ciasto z kawowym kremem

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag białego cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 szklanki kawy naturalnej parzonej

Sposób przygotowania:

Ciasto z kawowym kremem
Najpierw przygotować ciasto W tym celu żółtka oddzielić od białek. W misce utrzeć na puszystą masę żółtka, biały cukier, cukier waniliowy i wodę. Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto ok.50 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Następnie przygotować krem.W tym celu kawę zaparzyć wrzątkiem. Zaparzoną przelać przez sitko,aby pozbyć się fusów. Mleko, biały cukier, budyń w proszku wymieszać w misce.Dodać kawę i znowu wymieszać. Następnie ze składników ugotować budyń. Zimny połączyć z margaryną.
Zimne ciasto przekroić na trzy placki.Każdy można nawilżyć naparem kawowym lub olejkiem.Placki przełożyć kremem kawowym. Wierzch także można wysmarować kremem. Gotowe ciasto można dowolnie udekorować,np. migdałami lub czekoladowymi listkami. Smacznego.