luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto z kremem adwokatowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto robiłam już kilka razy ponieważ jest pyszne, a że ja lubię niesamowicie adwokata....

Ciasto z kremem adwokatowym

Składniki:

Ciasto z kremem adwokatowym

 

  • Składniki na biszkopt:

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 180 gram cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 80 gram mąki ziemn.
  • 120 gram maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Składniki na krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 50 gram cukru
  • 50 ml. adwokata
  • 250 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 1 paczka herbatników prostokątnych
  • trochę rumu lub wódki
  • 3 łyżki dżemu z moreli
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem adwokatowym
Wykonanie biszkoptu: Ubic bialko i odstawic. Nastepnie ubic zoltka z cukrem i zimna woda. Dodawac stopniowo make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszac. Wlozyc bialko do ciasta i delikatnie polaczyc z ciastem. Wylozyc (ciasto jest geste, ale takie ma byc) na blache i piec 20-25 min. w temp. 180 stopni. Wykonanie kremu: Ugotowac budyn z pierwszych 3 skladnikow na krem- ostudzic. Adwokat dodac do budyniu, wymieszac. Miekkie maslo ubic z cukrem pudrem. Budyn dodawac po 1 lyzce do masy maslanej i dalej ubijac. Upieczone i ostudzone ciasto posmarowac dzemem i nastepnie kremem adwokatowym. Herbatniki krotko maczac w rumie i klasc na krem. Zrobic polewe czekoladowa (kazdy ma swoja ulubiona) i polac nia kekse-czyli gore ciasta. Odstawic do naciagniecia w zimne miejsce.