Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami
Wysypanej mące zrobić małe zgłębienie i w nim umieścić masło, cukier, jajko, kakao i sodę. wyrobić z tego lekkie ciasto, kilkakrotnie je rozwałkować. Wyciąć dwa placki, przełożyć na blachę, lekko pozgniatać brzegi. Piec każdy z nich około 40 minut, ale nie bardzo gorącym piekarniku. W tym czasie można przygotować krem:zagotować mleko z polową cukru, rozpuścić w nim czekoladę. Żółtka ukręcić z pozostałą częścią cukru aż do uzyskania lekkiej piany. Dodać do gorącego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Całość gotować, aż krem osiągnie gęstą i jednolitą konsystencję. Po ostygnięciu dodać miękkie masło i rum. Upieczone i chłodne placki przełożyć kremem. wierzch ciasta udekorować wiśniami. Gotowy placek włożyć do lodówki. Podawać schłodzony.