graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z puszystym kremem i dekoracyjną wisienką.

Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami

Składniki:

Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami

 

  • 15dag mąki
  • 15dag cukru
  • 10dag masła
  • 50 ml białego wina
  • 1 jajko
  • 5dag kakao
  • 1 łyżeczka sody kuchennej
  • krem:
  • 10dag gorzkiej czekolady
  • 10dag cukru
  • 300ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50dag wiśni
  • 30 dag masła
  • 30ml rumu

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami
Wysypanej mące zrobić małe zgłębienie i w nim umieścić masło, cukier, jajko, kakao i sodę. wyrobić z tego lekkie ciasto, kilkakrotnie je rozwałkować. Wyciąć dwa placki, przełożyć na blachę, lekko pozgniatać brzegi. Piec każdy z nich około 40 minut, ale nie bardzo gorącym piekarniku. W tym czasie można przygotować krem:zagotować mleko z polową cukru, rozpuścić w nim czekoladę. Żółtka ukręcić z pozostałą częścią cukru aż do uzyskania lekkiej piany. Dodać do gorącego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Całość gotować, aż krem osiągnie gęstą i jednolitą konsystencję. Po ostygnięciu dodać miękkie masło i rum. Upieczone i chłodne placki przełożyć kremem. wierzch ciasta udekorować wiśniami. Gotowy placek włożyć do lodówki. Podawać schłodzony.