Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem i bakaliami
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy żółta, cukier i wodę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną dużą blaszkę albo wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na połowy. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i studzimy. Rodzynki opłukujemy i sparzamy. Wystudzony budyń ucieramy albo miksujemy z masłem i kawą. Spodnią część ciasta smarujemy dżemem i niewielką ilością masy budyniowej i posypujemy orzechami, rodzynkami i drobno połamaną czekoladą. Część masy odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta a resztę wykładamy na orzechy, rodzynki i czekoladę. Przykrywamy drugą połową ciasta, smarujemy kremem i posypujemy wiórkami albo kolorową posypką. Schładzamy..
edytaha
katarzynka455
edytaha
A dziękuję, z przyjemnością :)