Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto z kremem kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo smaczne ciasto z kremem

Ciasto z kremem kakaowym

Składniki:

Ciasto z kremem kakaowym

 

  • jajka 5 sztuk
  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • aromat śmietankowy 4 krople
  • proszek do pieczenia 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • margaryna (Kasia) 1kostka
  • cukier puder 1 szklanka
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie
  • mleko 2 szklanki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem kakaowym
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Przekroić.
Krem:1,5 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.Wyłożyć krem na biszkopt i rozsmarować.Przykryć wierzch biszkoptu i przycisnąć.Dowolnie udekorować.