Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musemCiasto:
Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.
Krem limonkowy
Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty .
Poncz:Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
Mus czekoladowy
Czekoladę łamiemy, umieszczamy w miseczce razem z miękkim masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej , mieszając aż masa będzie gładka i lśniąca, dodajemy do masy czekoladowej żółtka i mieszamy rózgą kuchenną.Białka ubijamy osobno na sztywną pianę wsypując w trakcie cukier, gdy masa z białek będzie lśniąca wlewamy cienkim strumieniem masę czekoladową i delikatnie mieszamy aby nie stracić struktury piany.
Przełożenie:
Jeden blat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy dżemem pomarańczowym, nakładamy krem limonkowy, przykrywamy drugim blatem, znów nasączamy i wylewamy czekoladowy mus.Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.Przed podaniem oprószamy ciemnym kakao.
marietta
weronikaS
2milutka