Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem.
Najpierw robimy ciasto: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem, delikatnie mieszamy z żółtkami. Mieszając wsypujemy powoli obie mąki oraz mak. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Ciasto ostudzamy, wykładamy i delikatnie kroimy na cztery cienkie placki. Następnie robimy masę: żelatynę namaczamy. Brzoskwinie osączamy. Dwie odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy. Połowę zalewy gotujemy, rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiksami. Trzy placki cienko smarujemy masą brzoskwiniową, następnie ubitym kremem śmietanowym. Układamy jeden na drugim, przykrywamy pozostałym plackiem. Smarujemy resztą kremu śmietankowego, dekorujemy plasterkami brzoskwiń.