Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem i brzoskwiniami
Świeże brzoskwinie obrać i obgotować w syropie z cukru. Osączyć i każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać do masy po 1 żółtku. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę z migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po łyżce, na zmianę z mlekiem. Trzeba uważać, ponieważ ciasto powinno być gęste, więc trzeba dolać mleka tylko tyle, ile to konieczne. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Brzoskwinie rozłożyć na cieście i piec 35 minut w 180 stopniach ( z termoobiegiem).
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Brzoskwinie rozłożyć na cieście i piec 35 minut w 180 stopniach ( z termoobiegiem).
Sarenka
marietta