js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Ciasto z makiem i brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Coś pysznego na niedzielny deser :)

Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto z makiem i brzoskwiniami

 

  • 30dag margaryny albo masła
  • 30 dag cukru
  • 5 jajek
  • 15 dag mielonego maku
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 30 dag mąki
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia (albo 2 łyżeczki)
  • 150 – 200 ml mleka
  • 1 kg brzoskwiń świeżych (albo 1 duża puszka brzoskwiń w syropie)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem i brzoskwiniami
Świeże brzoskwinie obrać i obgotować w syropie z cukru. Osączyć i każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać do masy po 1 żółtku. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę z migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po łyżce, na zmianę z mlekiem. Trzeba uważać, ponieważ ciasto powinno być gęste, więc trzeba dolać mleka tylko tyle, ile to konieczne. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Brzoskwinie rozłożyć na cieście i piec 35 minut w 180 stopniach ( z termoobiegiem).

Tagi:

jajko jajka mak