Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto z manną na miodowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czasem gdy brak pomysłu na wykończenie ciasta lubię sięgnąć po małą odmianę. Taką odmianą są właśnie krówki, które w niewielkiej ilości dosłodzą każde ciasto.

Ciasto z manną na miodowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z manną na miodowym spodzie

 

  • ciasto:1,5 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka śmietany
  • masa: litr mleka
  • 0,5 szklanki manny
  • cukier waniliowy
  • cukier do smaku
  • 100 g masła
  • polewa: 7 cukierków krówka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • oraz: 150 g okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z manną na miodowym spodzie
Łączymy składniki na ciasto. Jeśli miód i żółtka nie dają dostatecznej wilgoci, ratujemy się śmietaną. Gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy i zostawiamy aby sobie odpoczęło około 30 min. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mannę i cukier waniliowy. Gdy zacznie gęstnieć, zestawiamy z ognia. Z tym cukrem nie ma co szaleć, należy pamiętać iż będą jeszcze słodkie biszkopty i polewa. Dużą blachę do ciasta wykładamy papierem, ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim spód. Nakłuwamy widelcem aby się nie podniosło i pieczemy 15 min w 180 stopniach, studzimy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i pokruszone krówki. Mieszamy aby się rozpuściły. Zimną mannę ucieramy masłem i wykładamy na miodowy placek. Na wierzchu układamy biszkopty ( lekko je wciskając), a całość polewamy masą z krówek i masła, dekorujemy wiórkami.Odstawiamy do stężenia, najlepiej na noc do lodówki, najlepsze jest jak spód zmięknie, a biszkopty najdą wilgocią.
Ciasto z manną na miodowym spodzie
Zagniecione ciasto nie powinno być schładzane, miód szybko twardnieje i to utrudnia wałkowanie.
Ciasto z manną na miodowym spodzie
Krówki, mleko i masło podgrzewamy aż powstanie jednolita masa.
Ciasto z manną na miodowym spodzie
Mannę ucieramy z masłem, aż powstanie puszysty krem.
Ciasto z manną na miodowym spodzie
Ciasto choć niepozorne, jednak jest bardzo smaczne.