Sposób przygotowania:
Ciasto z kaszą bez pieczenia
Spód i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie kładziemy warstwę herbatników. Orzechy niezbyt drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy. Wlewamy litr mleka, zagotowujemy. Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.1/3 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wlewamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i resztę masy. Przykrywamy herbatnikami. Zagotowujemy pozostałe 100 ml mleka. Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
RENATA P.
Przepisy DORCI