Sposób przygotowania:
Ciasto z kaszą manną
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać kaszę mannę i wlać do gotującego się mleka - ugotować gęstą kaszkę i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na gładką masę i dodawać po 1 łyżce grysiku a pod koniec dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożenie:
Na jeden biszkopt wyłożyć masę ( zostawić trochę do posmarowania wierzchu ) przykryć drugim biszkoptem , posmarować wierzch i zetrzeć czekoladę.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać kaszę mannę i wlać do gotującego się mleka - ugotować gęstą kaszkę i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na gładką masę i dodawać po 1 łyżce grysiku a pod koniec dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożenie:
Na jeden biszkopt wyłożyć masę ( zostawić trochę do posmarowania wierzchu ) przykryć drugim biszkoptem , posmarować wierzch i zetrzeć czekoladę.