Sposób przygotowania:
Ciasto z marchwią ( piernik )
Najlepiej zacząć od marchwi. Umyć ją, obrać i zetrzeć na drobnych lub większych oczkach tarki. Na 4 szkl. zwykle wystarcza 75 dag - 1 kg zależnie od odpadków. Te 4 szklanki nie muszą być mocno ubite, tylko luźno nałożone. Osobno wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. W dużej misce ubić cukier z olejem. Potem wbić do tego, mieszając ( lub miksując ), po jednym 4 jajka i dalej mieszając, dodać mąkę z dodatkami, a następnie cukier, marchew i orzechy. Jeśli są to różne pokrajane bakalie to warto je najpierw wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, aby nie opadły na dno. 2 blaszki keksowe wysmarować starannie masłem roślinnym, wysypać bułką tartą i wlać do nich ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu można jeszcze polać placek glazurą np. czekoladową. Smacznego!