Sposób przygotowania:
Ciasto z masą bananowąBiałka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, aby beza była bardzo dobrze ubita. Do ubitych białek dodać ostrożnie żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wylać ciasto, piec w temp. 180 st około 20 min.
Masa bananowa: Galaretki rozpuścić w 1.5 szklanki wody i wystudzić. Banany dokładnie pognieść widelcem, margarynę rozetrzeć mikserem na krem, dodać banany i cały czas ucierać do powstałego kremu wlać zimną galaretkę i wymieszać. Masa teraz wygląda jak zwarzona, ale tak ma być, miskę z masą stawiamy na garnku z gorącą wodą i łyżką mieszamy, aż wszystko nam się połączy i powstanie płynna masa ( trwa to do 3 minut), następnie masą zdjąć z garnka, przestudzić i odstawić do zgęstnienia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać gęstniejącą masę bananową i po jej zastygnięciu na wierzch wylać dodatkowe galaretki rozpuszczone zgodnie z przepisem na opakowaniu, ciasto odstawić do zastygnięcia. Mi zostało troszkę masy z babeczek https://gotujmy.pl/babeczki-na-halloween,przepisy-muffiny-przepis,202745.html więc nim udekorowałam ciasto, ale to nie jest konieczne.
Polecamy też przepis na Bananowe ciasto z czekoladową nutą >>>
edytaha
Cukiereczek13
2milutka
iziona
Jak wiesz tutaj tez miały być galaretki cytrynowe :) a co do masy to ta też by tak wygladała gdyby nie to podgrzanie.
iziona
Bo takie było :)
iziona
Dziękuję bardzo :)
zbysiowa
marietta
iziona
To też u Ciebie było pysznie :) ja byłam u brata na kawie i bratowa serwowała zwykłego skubaczka, kurczę był pyszny :)